meer informatie...

Handig om te weten in deze fase:

X
Wanneer Te Beginnen
Wanneer te beginnen

Deze vraag stellen jonge ouders waarschijnlijk het vaakst over zindelijkheidstraining. Het antwoord verschilt van kind tot kind omdat allerlei factoren een rol spelen. Wanneer begint u over het potje te praten? Sta even stil bij het volgende voordat u met uw kind aan zindelijkheidstraining begint.

Uit studies blijkt dat de blaasinhoud aanzienlijk toeneemt tussen 2 en 3 jaar. Vanaf die leeftijd zijn de meeste kinderen in staat om hun plasje even op te houden. Peuters zijn dus doorgaans klaar voor zindelijkheidstraining tussen 18 en 24 maand. Reken op een 6-tal maand voor ze zindelijk zijn. Maar elk kind is anders en het is belangrijk dat u er pas mee begint wanneer uw kind er klaar voor is.

Zet uzelf niet onder druk door uw peuter te vragen voortaan alleen nog pipi en kaka te doen op de pot, omdat hij er de leeftijd voor heeft of omdat anderen opmerkingen maken. Alles gaat veel vlotter als u wacht tot uw peuter zich klaar toont voor deze nieuwe fase. Lees ook ons artikel over de 8 signalen dat uw kind er klaar voor is..

Wanneer zijn kinderen er lichamelijk klaar voor?

Voordat uw peuter op het potje leert gaan, moet hij kunnen voelen dat hij zijn behoefte moet doen, zich zelfstandig kunnen verplaatsen en Huggies® Pull-Ups® of ondergoed (bijna) alleen kunnen aan- en uittrekken.

Vaak toont een kind dat het klaar is door ergens in een hoekje kaka te doen in zijn luier. Let op alle signalen die u ziet, zoals grimassen wanneer uw peuter op het punt staat om een grote boodschap te doen of wiebelen als hij pipi moet doen. Help hem om te begrijpen dat zijn lichaam deze signalen geeft om duidelijk te maken dat hij naar de wc moet.

Wanneer zijn ze er emotioneel klaar voor?

Uw peuter moet in staat zijn om uw gedrag te imiteren en zin hebben om het zelf te proberen. Een peuter verplichten om naar de wc te gaan is de beste manier om een conflict uit te lokken en het tegengestelde effect te bereiken.

Uw kind moet in staat zijn om op te merken dat mensen rondom hem de wc gebruiken om hun behoefte te doen. U kunt dat tonen wanneer uw kind u mag volgen naar het toilet.

Ten slotte moet uw kind kunnen uitdrukken dat het naar de wc moet en een opdracht als “kom, op het potje!” begrijpen.

Jongens En Meisjes
Jongens en meisjes: anders?

Vaak hoor je dat meisjes vroeger zindelijk zijn, maar is dat wel waar? Hoewel het juist is dat jongens vaak later dan meisjes aan zindelijkheidstraining beginnen en er wat langer over doen, mogen we niet vergeten dat elk kind de dingen anders beleeft. Belangrijk om weten blijft wanneer uw kind klaar is voor deze nieuwe fase en welke methode het best bij uw kind past, of het nu een meisje of jongen is. Toch bestaan er een paar kleine verschillen tussen jongens en meisjes waarmee u rekening moet houden aan het begin van zindelijkheidstraining.

Zindelijkheid bij jongens

 • Jongens willen papa graag na-apen, dus laat ze papa gerust volgen naar de wc om een voorbeeld te hebben. Ook een grote broer kan het goede voorbeeld geven!
 • Herinner uw zoontje eraan dat hij zijn plassertje goed naar beneden moet houden, zodat hij geen mini-overstroming veroorzaakt op het toilet!
 • Kies een potje met een wandje om spetters te vermijden. Dat is handig in het begin van de training.
 • Leer hem om na het plassen lichtjes te schudden met zijn plassertje, zodat de laatste druppel in het potje valt.
 • Doe hem een broek met elastische taille aan, zodat hij ze makkelijk zelf uit en aan kan trekken.
 • ongetjes zijn dol op oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups ® met Cars-print van Disney® Pixar™. Deze broekjes zijn speels en leerzaam dankzij hun motiefjes die verdwijnen als ze nat worden. Heel leuk, net echt ondergoed! Huggies® Pull-Ups ® moedigen uw zoontje extra aan om groot te worden… zoals papa!

Zindelijkheid bij meisjes:

 • Sinds u mama bent, kreeg u vast niet vaak de kans om alleen naar de wc te gaan! Het moment is aangebroken om uw dochtertje te vertellen wat u op de wc doet, zodat ze u kan nadoen...
 • Kies kleding die makkelijk uit kan, zoals rokjes en broeken met elastische taille.
 • Veeg altijd schoon van voor naar achter om infecties te vermijden.
 • Meisjes zijn er dol op om mama te spelen! Laat ze een pop of knuffel op hun potje zetten, zodat zindelijkheidstraining een spelletje wordt. Natuurlijk werkt dat ook voor jongens!
 • Oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups ® draag je zoals ondergoed. Dankzij hun elastische zijkanten kunnen ze vlot aan en uit: makkelijk om helemaal zelf op het potje te gaan! Jongen of meisje, zindelijkheidstraining brengt wel wat werk met zich mee en het is absoluut nodig om uw peuter flink aan te moedigen!
Hou Op Met Vergelijken
Hou op met vergelijken!

Zindelijk worden is één van de belangrijkste fases voor uw peuter om zelfstandig te leren zijn. En een echte uitdaging voor heel wat ouders! Omgaan met tips en goede raad van links en rechts is dan ook niet evident voor u en uw kind!

Veel ouders staan onder druk wanneer de zindelijkheidstraining begint en ze vergelijken hun kind vaak met kinderen uit hun omgeving. Elk kind is anders en om vooruitgang te boeken moet uw peuter op zijn eigen ritme kunnen leren, zoals in elke belangrijke ontwikkelingsfase. U moet niet met zindelijkheidstraining beginnen omdat uw kind een bepaalde leeftijd heeft of omdat andere ouders commentaar geven. Het succes van zindelijkheidstraining is vooral afhankelijk van een goede timing en u heeft veel meer kans op slagen als u wacht totdat uw kind er klaar voor is.

Voor het hele gezin is dit ook een emotioneel geladen periode: de nerveuze opwinding in het begin maakt plaats voor vreugde als het goed gaat en soms voor ontgoocheling en frustratie als er ongelukjes gebeuren. Idealiter wilt u dat het leerproces zo vlot en snel mogelijk verloopt, maar de benodigde tijd varieert van kind tot kind. Sommige peuters hebben twee weken nodig, andere peuters enkele maanden.

U kunt het niet helpen dat u vergelijkt met andere ukjes uit uw omgeving, maar het kan frustrerend zijn dat het zoontje van een vriendin al zindelijk is, terwijl uw kind nog wat problemen heeft. Denk erom dat ouders rondom u niet noodzakelijk alle details van hun ervaring met u delen en dat elk gezin zijn eigen weg moet gaan. U accepteert beter dat uw kind zijn eigen ritme aanhoudt.

Kneepjes om de blikken van anderen te vermijden :

 1. Let eerst en vooral goed op wanneer uw kind er klaar voor lijkt.
 2. Blijf gefocust op uw kind en let niet op andere kinderen.
 3. Blijf rustig en positief, dat is beter voor uw kind en voor uzelf..
 4. Denk aan alle stappen die u al samen gezet heeft en hoe uw kind zich wist te redden.
 5. Hou voor ogen dat uw peuter uiteindelijk zindelijk zal zijn, maar op zijn eigen ritme.
Verschillen Met Luierbroekjes
De verschillen met klassieke luierbroekjes?

Als u met zindelijkheidstraining begint, is het erg belangrijk wat u uw peuter aantrekt. In tegenstelling tot klassieke luierbroekjes zijn oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups® speciaal ontworpen om deze fase leuk en comfortabel te houden voor iedereen.

Oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups® lijken op echt ondergoed met hun prints speciaal voor meisjes (Disney™-prinsessen) en jongens (Cars™).

Ook hebben oefenbroekjes unieke, slimme prints: als het broekje nat wordt, verdwijnt de print en zo leert uw kind het verschil tussen droog zijn en nat zijn.

Dankzij de elastische zijkanten kunnen ze makkelijk aan en uit, zodat uw peuter zich zelfstandig en zelfzeker voelt. Ouders kunnen via de hersluitbare zijkanten snel even checken of hun peuter geen schoon broekje nodig heeft.

Met Huggies® Pull-Ups® geeft u uw kind aan het begin van de zindelijkheidstraining een duidelijke boodschap. Voortaan blijven luiers definitief weg en binnenkort mag uw peuter ondergoed dragen zoals grote jongens en meisjes.

Let wel op dat u doorzet, want dat is belangrijk. Luiers en oefenbroekjes Huggies® Pull-Ups® afwisselen kan uw kind van de wijs brengen en het proces zelfs vertragen.