Hoe kan Huggies® Pull-Ups® je in deze fase helpen

Ik voel | Huggies® Pull-Ups®

Het oefenlaagje stelt de absorptie van urine enkele seconden uit. Hierdoor ontdekt je peuter het verschil tussen een droog en vochtig gevoel.

Ik zie | Huggies® Pull-Ups®

De vochtigheidsindicator vervaagt om het verschil tussen droog en vochtig te leren.

Heb je alles in huis om te beginnen?

Om te beginnen heb je de juiste spullen nodig..

Download ons speciale boodschappenlijstje, zodat je niets vergeet!

 • Een potje of WC-bril verkleine
 • Huggies® Pull-Ups® oefenbroekjes
 • Kleine beloningen, zoals stickers en speelgoed
 • Boeken of video's over zindelijk worden
 • Een paar nieuwe interessante speeltjes, exclusief voor gebruik tijdens het wachten op het potje/het toilet.

Hanfing om ook te hebben:

 • handzeep
 • vochtig toiletpapier

Maak het leuk om aan deze stap te beginnen!

Hou de zindelijkheidtrainig onder de aandacht en blijf motiveren.
Geef voldoende zelfvertrouwen mee om vol te houden en groot te worden.
Lees hier hoe jij jouw kind kan aanmoedigen:

Samen naar de winkel

Img Samen Naar De Winkel Icoon Winkel

Ga samen op pad om de dingen te halen die je nodig hebt. Vergeet je boodschappenlijstje niet!

De oppas/opvang inlichten

Img De Oppas Opvang Icoon De Oppas Opvang

Vertel de oppas/opvang dat jullie gaan beginnen met zindelijkheidstraining. Vaak hebben zij ook nog goede tips voor je!

Andere potjes ontdekken

Img Anderes Potjes Icoon Anderes Potjes

Laat je kindje zien dat hij of zij niet alleen thuis, maar overal op het potje of naar het toilet kan! Bij oma, bij de opvang, in de badkamer. Dit helpt om te begrijpen dat je altijd overal naar het toilet kan als je moet.

Assistent trainers

Img Assistent Trainers Icoon Assistent Trainers

Laat aan familie, de juf, de oppas, enz. weten dat jullie aan zindelijkheidstraining gaan beginnen. Zo is iedereen op de hoogte en kunnen ze hun steentje bijdragen.

Wees creatief

Img Creatief Icoon Creatief

Wees creatief! Laat je peuter zijn eigen potje versieren met leuke stickers.

Zelf kiezen

Img Kiezen Icoon Kiezen

Laat je kindje Huggies® Pull-Ups® met zijn of haar favoriete karakter kiezen.


Meer informatie...

Handig om te weten in deze fase:

X
Hoe Leert U Uw Kind Zindelijk Worden
Hoe leert u uw kind zindelijk worden?

U wilt uw peuter al een tijdje zindelijk maken, maar vraagt zich af hoe u hem best laat kennismaken met het potje? Hier volgen enkele toptips voor een goede start.

Bereid u voor

Merkt u bij uw peuter minstens drie van de 8 signalen dat hij er klaar voor is op, dan is het tijd om de nodige spullen in huis te halen en om aan de slag te gaan!

Bekijk samen boekjes over zindelijkheidstraining, begin doelgericht woorden te gebruiken zoals “kaka” en “pipi” en vertel hem wat u op de wc doet als hij u vergezelt. Leg uw kind uit dat hij groot en flink is wanneer hij op zijn beurt naar de wc gaat. Kies samen een potje of wc-zitje en moedig uw peuter aan om erop te gaan zitten voordat hij in bad gaat en met regelmatige tussenpozen in de loop van de dag, zodat hij ermee vertrouwd raakt. Verwacht nog niet dat hij zelf vraagt om het potje te gebruiken.

Er bestaat niet echt een ideaal moment om zindelijkheidstraining aan te vatten, maar u kunt best starten in een rustige periode wanneer u het niet te druk heeft en er geen grote gebeurtenissen of verplaatsingen op til zijn.

Aan de slag!

Schakel de eerste trainingsdag over op oefenbroekjes Huggies® Pull-Ups® en draai de klok niet meer terug. Moedig uw peuter vaak aan om in de loop van de dag op het potje te zitten en prijs hem telkens, ook al heeft hij geen kaka of pipi gedaan.

Vraag hem niet of hij pipi moet doen (hij zal bijna zeker neen antwoorden), maar zeg gewoon: “het is tijd voor het potje!” en help hem om erop te gaan zitten. Voor jongens is het makkelijker om eerst zittend te leren plassen.

Herinner uw peuter er regelmatig aan dat hij op het potje kan gaan zitten, zodat hij zich bewust wordt van wat hij lichamelijk voelt. Op bepaalde momenten van de dag zal hij het potje nodig hebben, maar dring niet te veel aan. Maak van een ongelukje geen drama. Een eenvoudig “oh, je hebt pipi gedaan! Je hebt een propere broek nodig! Volgende keer kun je pipi op het potje doen” is pedagogisch gezien beter.

Neem afscheid van luiers

Help uw peuter om de overgang van luiers naar oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups® te begrijpen. Net zoals ondergoed voor grote kinderen staan er speciale prints voor jongens en meisjes op. De speelse motiefjes verdwijnen als ze nat worden en zo leren kinderen het verschil tussen nat en droog begrijpen. Dankzij de elastische zijkanten kan uw kind ze makkelijk zelf aan- en uittrekken, waardoor het zich zelfstandig voelt. De oefenbroekjes absorberen voldoende om ongelukjes op te vangen en dankzij de hersluitbare zijkanten kunnen ouders vlot controleren of ze nog droog zijn.

Optimisme en geduld

Hoe boeiend zindelijkheidstraining ook is, soms raken u en uw kind een beetje gefrustreerd. U kunt zich verwachten aan woedeaanvallen van uw peuter, maar als u het zelf te kwaad krijgt, adem dan diep in en tel tot tien. Blijf kalm en geduldig, want anders voelt uw peuter uw frustratie en ongerustheid.

Zindelijkheidstraining mag geen lijdensweg worden, maar moet in stapjes gebeuren die u hand in hand neemt. Maakt u zich hierover zorgen, vraag uw kinderarts dan gerust om raad.

Doorzetten!

Doorzetten is een must als u uw kind zindelijk maakt. Begint u ermee, dan moet u volhouden. Zorg voor een ritueel. Zet uw peuter bijvoorbeeld op het potje voordat u het huis, de kinderopvang of kinderoppas verlaat en voordat hij een dutje doet. Prijs hem vooral voor zijn medewerking. Natuurlijk moet u het potje of de wc ook gebruiken als u niet thuis bent.

Gebruik oefenbroekjes Huggies® Pull-Ups® als ondergoed en niet als luiers. Gaat u het huis uit, dan moet uw peuter eerst even op de wc. Laat uzelf niet verleiden om deze stap over te slaan onder het mom dat zijn kleding proper blijft, omdat hij Huggies® Pull-Ups® draagt.

Als uw kind naar de kinderopvang of oppas gaat, zorg dan voor goede afspraken met de mensen die voor uw kind zorgen tijdens uw afwezigheid. Continuïteit is heel belangrijk om verwarring te vermijden.

Motiveer met kleine beloningen: , een trainingsschema om leuke stickers op te kleven en natuurlijk heel veel knuffels en enthousiaste complimentjes. Zo krijgt uw peuter het gevoel dat hij iets belangrijks doet. En als u denkt dat hij daarvoor klaar is, kunt u hem nog meer leren:

 • Moedig hem aan om zelfstandiger te worden en laat hem beslissen wanneer hij op het potje of naar de wc gaat;
 • Leer uw zoontje om rechtop te plassen, met behulp van een trapje, zodat hij op de juiste hoogte staat;
 • Leer uw dochtertje om haar rok of jurkje goed omhoog te doen, zodat ze niet in de pot hangen;
 • Benadruk hoe belangrijk het is om goed af te vegen en daarna je handen grondig te wassen. Let er een tijdje op dat dit goed gebeurt. 

Nu heeft u alle troeven in handen om het spel te spelen! Op weg naar een zindelijke peuter!

Grondregels
Grondregels

Het is zover! Uw kind is er klaar voor en u heeft beslist om zich in het grote zindelijkheidsavontuur te storten! Om deze fase sereen te houden en op uw sloffen de kleine hindernissen te nemen die u tegenkomt, volgen hier de grondregels van de zindelijkheidstraining om altijd voor ogen te houden.

Hou het coherent

Erg belangrijk is dat u altijd zorgt voor samenhang en coherentie, zodat u uw peuter een vertrouwde, geruststellende leefwereld biedt. Dat is regel nummer 1 als u hem wil helpen om luiers definitief achter zich te laten.

Voer een routine in die bij u en uw peuter past en hou u eraan. Uw peuter heeft immers een vertrouwd en geruststellend kader nodig om zelfstandig te leren zijn. Eenmaal u de luiers definitief opbergt, komt u nooit terug op deze beslissing, want dan denkt uw kindje dat het geen vorderingen maakte en daardoor vertraagt het hele proces. Om ongelukjes te voorkomen, kunt u in het begin oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups® gebruiken overdag.

De juiste beloning kiezen

Pluimpjes en beloningen werken heel goed om uw kind te motiveren om nieuwe vaardigheden aan te leren. Een dikke knuffel, snoepjes, een klein cadeautje, een leuk uitstapje: uw peuter motiveren om groot te worden en tonen hoe fier u op hem bent, kan op duizend manieren. Zorg ervoor dat de beloning altijd aangepast is aan de vooruitgang. Om hem zelfvertrouwen te geven vraagt u best niet te veel van hem, want dan raakt hij ontmoedigd!

Meisjes en jongens: anders begeleiden

Zindelijkheidstraining voor jongens en meisjes verschilt niet zo sterk. Toch bestaan er kleine verschillen die we moeten vermelden om deze fase zo vlot mogelijk te laten verlopen. Jongetjes leren best om hun plassertje goed omlaag te richten in de pot, zodat ze niet spatten en meisjes leren van bij het begin om van voor naar achter schoon te vegen om infecties te vermijden.

Stimuleer zelfstandigheid.
Zodra u merkt dat uw peuter het goed doet op het potje is het tijd om hem te leren zelfstandig te zijn. Begin langzaamaan en vraag hem bijvoorbeeld om zelf zijn broek omlaag en omhoog te doen na een plasje. Daarna stapt u over op ingewikkeldere dingen, zoals zelf zijn bips afvegen en handen wassen. Uw kindje zal er steeds meer plezier in scheppen om dingen zelf te doen als u hem almaar minder controleert. Stel alleen af en toe voor om naar de wc te gaan. Zo leert hij zoetjesaan om zelf zijn noden te herkennen.

Overleg met mensen die op uw kind passen

Als uw peuter naar de opvang of oppas gaat, zorg er dan voor dat de zindelijkheidstraining die u gekozen heeft ook daar toegepast wordt volgens uw instructies. Zelf houdt u iedereen op de hoogte van de vooruitgang die u thuis boekte. Voorts kan de ervaring van een kinderverzorgster of onthaalmoeder, die dit al zo vaak meegemaakt heeft, echt waardevol zijn! ,

Zindelijkheid is teamwerk!

Opgelet, kinderen hebben vaak een korte terugval. Dat is normaal, laat u dus vooral niet uit het lood slaan. Blijf kalm en geruststellend, moedig uw kindje aan en de ongelukjes houden al snel op! Blijven ze toch aanhouden raadpleeg dan ons artikel over terugvallen.

Makkelijke Kleding
Makkelijke kleding

Wat u uw kindje aantrekt, lijkt misschien minder belangrijk, maar kan bepalend zijn voor het succes van zindelijkheidstraining. In comfortabele, praktische kleding kan uw kind zich concentreren op zijn nieuwe ontdekkingen en op zijn vooruitgang, zonder stress. De ideale kleding voor zindelijkheidstraining gaat makkelijk omlaag tot aan de enkels of gaat zonder problemen uit. Zo kan uw kind zijn beentjes uiteen zetten om comfortabel te plassen. Peuters beslissen vaak op het allerlaatste moment om pipi te doen en alles wat deze actie in de weg staat, zoals een moeilijk knoopsgat, ingewikkelde salopettegespen of een kousenbroek, moet u vermijden om ongelukjes te voorkomen!

De beste tips van ouders voor praktische kleding

Minder is meer: In het begin van de zindelijkheidstraining kleedt u uw kind best zo licht mogelijk, ook al is dat maar voor enkele uren. Wanneer u thuis bent, laat u uw peuter rondlopen in alleen een T-shirt en Huggies® Pull-Ups®.

Ontdek de oefenbroekjes Huggies® Pull-Ups®: de sleutel tot geslaagde zindelijkheidstraining is comfort en Huggies® Pull-Ups® zijn supercomfortabel. : Uw peuter kan ze makkelijk aantrekken en uitdoen en ze dragen als echt ondergoed. Door hun hersluitbare zijkanten kunnen ze makkelijk uit om de situatie even te controleren of om uw kindje snel te verschonen.

Huggies® Pull-Ups® zijn pedagogisch met hun prints die verdwijnen als ze nat worden: zo leren peuters het verschil tussen nat en droog. Ook doorzetten is van fundamenteel belang wanneer u uw kind op het potje leert gaan. Daarom gebruikt u best altijd oefenbroekjes, zodra u met zindelijkheidstraining begint. Zo krijgt uw peuter een duidelijke boodschap: “Je bent nu groot en je hebt geen luiers meer nodig!”

Profiteer van mooi weer: Als het koud is, dragen kinderen veel lagen kleding, zeker als ze buiten spelen. Zindelijkheidstraining verloopt vlotter - voor het kind en de ouders - op mooie dagen met lichte kleding aan.

Doe de test: Bent u er echt zeker van dat uw kind zijn kleding zelf aan en uit kan trekken? Vraag om even te oefenen telkens uw peuter een nieuw kledingstuk draagt en maak er een spelletje van. Zo wint u ook een beetje tijd als u ’s morgens de deur uit moet! En kinderen gaan liever naar de wc als ze er zeker van zijn dat ze zich zelf kunnen uitkleden. Bovendien helpt u uw peuter zo op weg naar zelfstandigheid.

Laat uw peuter almaar langere tijd ondergoed dragen: Als hij vertrouwen krijgt en zich goed voelt bij het idee om echt ondergoed te dragen, laat hem dan telkens wat langer een onderbroekje dragen tot dat de hele dag kan.

Wees voorbereid: Ongelukjes kunnen altijd gebeuren, zorg dus dat u klaarstaat! Hou altijd een of twee paar reservekleding binnen handbereik en een paar oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups®.

Praktische kleding om te dragen:

 • broeken met een elastische taill;
 • rokjes en jurkjes
 • oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups®
 • blote billetjes, zeker wanneer kinderen thuis in hun blootje kunnen rondlopen.

Kleding om te mijden:

 • salopettes
 • body’s of kleding met een sluiting tussen de benen
 • kleding die je met de hand moet wassen of, erger, die naar de stomerij moet
 • kousenbroeken
Uw Kind Hygien Bijbrengen
Uw kind hygiëne bijbrengen

Is uw peuter volop bezig met zindelijkheidstraining? Profiteer ervan om hem de basisregels van hygiëne bij te brengen. Spoor hem aan om bacteriën weg te jagen en leer hem goede gewoonten aan telkens hij op het potje of de wc gaat.

Hygiëneregels naleven is erg belangrijk tijdens de zindelijkheidstraining. Leg aan uw peuter uit wat de grote stappen van een toiletbezoek zijn, zodat hij weet wat hij moet doen om proper te blijven en de badkamer netjes achter te laten.

Grondig afvegen

Ook al moet u uw peuter nog een tijdje helpen om zijn bips af te vegen, toch kunt u al uitleggen hoe het moet. Toon hem hoe hij een paar blaadjes wc-papier neemt, hoe hij ze vouwt en gebruikt om zijn bips goed af te vegen. Herinner uw dochtertje er ook aan dat het belangrijk is om zich van voor naar achter af te vegen, om infecties te vermijden.

Goed leren mikken

Leer uw knulletje om goed te mikken als hij rechtop plast. Om dat op een leuke manier te oefenen, gooit u een paar ontbijtvlokken of –ringetjes in de wc en vraagt u om ze te laten varen met zijn straaltje. Hij zal er dol op zijn om brandweerman in spe te spelen!

Doorspoelen

Peuters beseffen niet noodzakelijk dat ze de wc netjes moeten achterlaten na gebruik. Om uw kind eraan te herinneren dat hij door moet spoelen na elk wc-bezoek maakt u er een leuk spelletje van! Hang bijvoorbeeld een gekleurd, desinfecterend wc-blokje in uw toilet: als je doorspoelt kleurt het water blauw... Een extra reden om door te trekken! Hou er rekening mee dat sommige kinderen bang zijn om door te spoelen en dan moet u misschien wat geduld oefenen.

Handen wassen

De belangrijkste hygiëneregel, die men nochtans vaak vergeet, is dat men [link – uw peuter leren om zijn handjes goed te wassen] de handen goed wast [/link] na elk toiletbezoek. Om uw peuter aan te moedigen zijn handjes goed te wassen, koopt u een zeepje dat alleen hij mag gebruiken, met kleuren en een geurtje die hij leuk vindt. Leg ook een handdoek klaar om zijn handen af te drogen. Nog leuker is een handdoek met zijn naam erop geborduurd of met zijn lievelingspersonage als print. Hou altijd een oogje in het zeil terwijl hij zijn handjes wast. Kinderen krijgen er vaak niet genoeg van om met water te spelen in de lavabo!

Tip

U kunt uw kind helpen om alle instructies na te leven bij een wc-bezoek door een overzicht van alle stappen van een wc-bezoek te tekenen.

Teken uw peuter op het potje of de wc, terwijl hij zich afveegt, de wc doorspoelt en zijn handen wast. Dankzij deze samenvatting herinnert hij zich wat hij moet doen telkens hij op het potje wil.

Maak u geen zorgen: al doende leert men en dankzij uw goede voorbeeld krijgt uw kindje de grondregels van de hygiëne onder de knie die hij moet toepassen telkens hij naar de wc gaat.

Valse Start
Valse start

Uw peuter heeft zijn gloednieuwe potje voor het eerst gezien, hij bleek enthousiast, ging erop zitten om u plezier te doen en... eureka! Drie druppels vielen er in het potje voor uw verbaasde ogen en onder enthousiast applaus. Daarna niets meer... De wc en het potje kunnen uw kindje niet langer bekoren en de ongelukjes volgen elkaar op. Dat noemen we een valse start! Soms geven kinderen de indruk dat ze klaar zijn om hun luier vaarwel te zeggen, maar zodra het proces begint, blijken ze er compleet onverschillig tegenover te staan en hebben ze het ene ongelukje na het andere.

Als dat het geval is, begon de zindelijkheidstraining wat te vroeg voor uw peuter. Dan kunt u beter terugkeren naar luiers en hem nog wat tijd geven. Neem een kijkje bij de 8 signalen dat uw kind er klaar voor is die Huggies® Pull-Ups® formuleerde. Na een kleine pauze en zodra u minstens drie van deze signalen opmerkt, kunt u het opnieuw proberen.

Normaal hoeft u niet al te lang te wachten. In elk geval is het uiterst belangrijk dat u pas met de zindelijkheidstraining start als uw kind er echt klaar voor is. Anders loopt u het risico dat het hele proces langer duurt en complex en stresserend wordt voor iedereen.

Lees in afwachting gerust ons artikel “Klaar om zindelijk te worden” om wat ideeën op te doen hoe u uw peuter kunt laten wennen aan het idee om op een potje te gaan.

Op Stap
Op stap in de trainingsfase

Het huis uitgaan terwijl uw kind nog volop zindelijk leert zijn is onvermijdelijk, zelfs al lijkt u dat angstaanjagend in het begin! Hoewel deze uitstapjes u afschrikken, zijn ze soms nodig en zelfs nuttig in het kader van zindelijkheidstraining: met wat voorbereiding slaagt u allebei met glans!

 • Probeer flexibel te zijn met het moment waarop u vertrekt. Als u vertrekt net nadat uw kind naar de wc gegaan is, hoeft u niet meteen na uw aankomst in de supermarkt rond te rennen op zoek naar het toilet.
 • Het voordeel van oefenbroekjes Huggies® Pull-Ups® is dat uw peuter zich op zijn gemak voelt, of u nu thuis bent of niet, want ongelukjes worden nooit een groot probleem. Dankzij de slimme prints kunt u uw peuter het verschil tussen nat en droog uitleggen om een volgend ongelukje te vermijden.
 • Als u bij vrienden bent, zorg er dan voor dat uw kind weet waar de wc is, zodat hij er zelf naartoe kan.
 • Zorg altijd voor reservekleding en –ondergoed of voor een tweede oefenbroekje van Huggies® Pull-Ups® en vochtige doekjes, je weet maar nooit.
 • Sommige ouders nemen een potje mee in de auto en dat kan heel handig zijn wanneer u lange afstanden aflegt. Een wc-zitje komt ook van pas, afhankelijk van uw bestemming.

Heeft uw kind een ongelukje buitenshuis, probeer dan rustig en geruststellend te blijven. Met reservekleding en een snel bezoek aan de toiletten raakt alles in geen tijd opgelost!

Oppas Of Opvang
Bij de oppas of in de opvang

Wanneer een kind naar de kinderopvang of een onthaalmoeder gaat, dan kan zindelijkheidstraining nog complexer lijken voor sommige ouders. Maar met een goede communicatie en gezamenlijke aanpak van alle betrokken personen gaat het leerproces rustig voort, thuis of buitenshuis. Wanneer u de zindelijkheidstraining van uw peuter voorbereidt, kan het nuttig zijn om er met de onthaalmoeder of het personeel van het kinderdagverblijf over te praten en om tips uit te wisselen en een gemeenschappelijk proces uit te dokteren dat zowel thuis als buitenshuis goed werkt. Vergeet niet dat kinderverzorgsters gewoon zijn om kinderen potjestraining te geven. Ze kunnen u met raad en daad bijstaan in deze fase.

Vragen om te stellen aan de mensen die op uw kind passen:

 • Zijn ze voorstanders van zindelijkheidstraining op een bepaalde leeftijd?
 • Bestaan er regels rond oefenbroekjes voor kinderen?
 • Hoe moedigen ze kinderen aan om naar de wc te gaan?
 • Mag u uw eigen potje meebrengen waaraan uw kind gewoon is?
 • Hoe vangen ze de situatie op wanneer uw kind een ongelukje heeft?

Specifieke vragen voor kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan:

 • Houdt een specifieke persoon zich bezig met de opvolging van de zindelijkheidstraining van uw kind?
 • Gebruiken ze speciale kindertoiletjes of een potje?

Zorg ervoor dat u er dezelfde zindelijkheidsrituelen op nahoudt als in de kinderopvang. U zult zeker kleine aanpassingen moeten doen. Als uw onthaalmoeder/kinderdagverblijf uw peuter bijvoorbeeld aanmoedigt om zelfstandig te zijn en hem zelf zijn kleding uit en aan laat trekken, zijn handjes laat wassen… voer deze gewoonten dan ook thuis in.

Let op de signalen die uw kind geeft wanneer het naar de wc moet en zorg ervoor dat de mensen die voor uw peuter zorgen ze ook kennen. Aarzel niet om vragen aan hen te stellen: ze zullen u zeker tips kunnen geven. Het kan ook nuttig blijken om na te denken over de manier waarop u de situatie wil aanpakken als u niet tevreden bent over de werkwijze van derden.

Praktische tips:

 • Neem een paar oefenbroekjes Huggies® Pull-Ups® mee, je weet nooit. Ondanks alle inspanningen van de kinderverzorgsters of onthaalmoeder is het mogelijk dat ze de signalen niet opmerken die uw peuter geeft. Een ongelukje is zo gebeurd!

Bovendien kunnen oefenbroekjes van pas komen als uw kind nog een middagdutje doet.

 • Zodra uw kind ondergoed draagt, geeft u reservekleding mee. Ook al is uw peuter zindelijk thuis, op andere plaatsen kan het voor hem moeilijker zijn om eraan te denken op het potje te gaan.
 • Merk al zijn kleding met zijn naam, van onderbroekjes tot sokken, om verwarring te vermijden.
 • Steek enkele plastic zakken in de tas van uw kind om natte kleding mee terug naar huis te nemen.
 • Trek uw ukje kleding aan die hij makkelijk uit en aan krijgt. Lees ons artikel “Makkelijke kleding voor op het potje” voor meer informatie.
 • Vraag de onthaalmoeder of kinderverzorgsters om te noteren welke vorderingen uw kind maakt: ze kunnen hun nota’s dan gebruiken om ’s avonds verslag uit te brengen aan u.

De druk van zindelijkheidstraining

De meeste onthaalmoeders en kinderverzorgsters zijn in staat om een kindje op te vangen dat nog niet op het potje gaat. Dat is echter niet het geval in kleuterscholen. Zij accepteren geen kinderen die nog niet zindelijk zijn, omdat ze niet over voldoende personeel en tijd beschikken om luiers te verschonen. De eerste kleuterschooldag kan ouders dus onder druk zetten omdat de zindelijkheidsdeadline nadert.

Ook al denkt u dat u maar weinig tijd heeft, toch moet u uw peuter de nodige tijd gunnen om te wennen aan het idee dat hij zindelijk zal leren zijn. De zindelijkheidstraining versnellen zodat ze in uw agenda past, werkt niet voor hem. Werp een blik op de 8 signalen dat uw kind er klaar voor is: dit artikel helpt u om vlot van start te gaan!

Frequente Vragen
Frequente vragen

Waarom weigert mijn kind om kaka op het potje of de wc te doen?

Het gebeurt regelmatig dat peuters bang zijn om kaka te doen op het potje of de wc. Tenslotte gaat het om een heel nieuwe ervaring die in niets lijkt op kaka doen in een luier! Communiceren kan ook hier de oplossing bieden. Vraag uw peuter waarom hij weigert, stel hem gerust en leg uit dat hij helemaal niet bang hoeft te zijn als hij het potje gebruikt. In het begin kunt u uw kind aanmoedigen om zittend op het potje kaka te doen zonder zijn oefenbroekje van Huggies® Pull-Ups® uit te trekken. Na een warme aanmoediging leegt u de inhoud van zijn oefenbroekje in het potje of in de wc om te tonen waar kaka naartoe moet. Leg hem eventueel ook uit dat kaka geen deel van hemzelf is en dat hij niet bang hoeft te zijn om kaka te verliezen. Dit is vaak een goed moment om in eenvoudige woorden uit te leggen wat vertering is. Wees gerust: met uw aanmoedigingen en troost overwint hij zijn aarzelingen.

Waarom wil mijn peuter niet op het potje of de wc gaan buitenshuis?

Wanneer een peuter weigert om ergens anders naar de wc te gaan, is hij vaak bang voor het onbekende. Thuis is hij op zijn gemak in zijn vertrouwde omgeving, maar hij is ongerust wanneer hij buitenshuis een potje of wc moet gebruiken. Om dit probleem op te lossen, neemt u zijn potje gewoon mee bij verplaatsingen. Er bestaan draagbare potjes in de vorm van een koffertje. Breng uw kindje naar de wc op de plaats waar u bent, zodat hij de plek kent en er zelf naartoe kan als hij dat wil. Mijn kind begon goed aan zindelijkheidstraining, maar nu gaat hij zo op in zijn spel dat hij vergeet om op tijd naar de wc te gaan en vaak ongelukjes heeft.

Wat kan ik hieraan doen?

De beste manier bestaat erin om uw peuter te vragen of u hem er regelmatig aan mag herinneren dat het misschien tijd is om even naar de wc te gaan. Het is belangrijk dat uw kind altijd een actieve rol speelt in zijn zindelijkheidstraining. Dat werkt veel efficiënter dan dat u hem om de vijf minuten lastig valt om te checken of hij geen pipi moet doen.

Komt er ooit een einde aan zindelijkheidstraining?

Kinderen doen er gewoonlijk 3 à 6 maand over om zindelijk te worden, maar de meeste kinderen hebben nog altijd ongelukjes tot 6 maand à 1 jaar nadat ze het potje regelmatig beginnen gebruiken. Laat de moed in elk geval niet zakken: aan deze fase komt op een dag een einde!

Waarom gaat mijn kind niet langer naar de wc en doet hij nu gewoon zo pipi?

Sommige kinderen hervallen wel eens, maar het is ook mogelijk dat de zindelijkheidstraining bij kinderen moeizaam verloopt door een infectie aan de urinewegen. Kinderen zijn daar tijdens hun zindelijkheidstraining bijzonder vatbaar voor, omdat ze zich vaak inhouden in plaats van te plassen als dat nodig is, wat tot een infectie kan leiden. Heeft uw peuter koorts, ziet hij er pips of ziek uit, ruikt zijn urine sterk, moet hij vaker naar de wc of heeft hij meer ongelukjes? Dat zijn symptomen waarbij er een alarmbelletje moet rinkelen: uw kind kan een infectie aan de urinewegen hebben. In dat geval, of als u twijfelt over zijn gezondheid, contacteert u best zo snel mogelijk de huisarts.