Hoe kan Huggies® Pull-Ups® je in deze fase helpen?

Ik doe | Huggies® Pull-Ups®

Rekbare zijkanten waardoor jouw kindje het broekje makkelijk zelf aan- en uit kan trekken, net als echt ondergoed.

Lijkt op echt ondergoed | Huggies® Pull-Ups®

Onze oefenbroekjes met leuke Disney© designs zijn bij kleintjes favoriet!

Hoe bouw je een goed zinderlijkheidstraining routine

Het is belangrijk dat je peuter zich zelfverzekerd voelt. Het vraagt van jou veel geduld, doorzettingsvermogen en consistent zijn. Maar er vooral iets leuks van! 

Handige tips om een goede routine te bouwen:

Op gezette tijden

Img Tjiden Icoon Tjiden

Breng je peuter op gezette tijden naar het toilet en kijk of er iets gebeurd. ls reminder kun je elke 30 minuten een timer instellen.

Voortgangskaart

Img Voortgangskaart Icoon Voortgangskaart

Hou de voortgang van de successen van je peuter bij om te kijken of je een patroon kunt ontdekken waar je dan wellicht de momenten van training op aan kunt passen.

Dagelijkse routine

Img Routine Icoon Routine

Integreer het zindelijk worden in je dagelijkse routine. Laat je peuter bijvoorbeeld altijd eerst even proberen te plassen voordat jullie de deur uit gaan en voor het naar bed gaan.

Wees consistent

Img Consistent Icoon Consistent

Als je bent overgestapt van luiers naar Huggies® Pull-Ups® is het belangrijk om dit vol te houden, om zo een duidelijk signaal aan je peuter af te geven.

Een leuke kalender als hulpmiddel

Een kalender kan heel goed werken. Moedig je peuter constant aan en deel je
trots bij elk resultaat. Zo verliest je kind de interesse niet en blijft het interessant
om een ‘grote’ jongen of meisje te worden.

Kalender
Kalender
Stickers
Stickers
Meer informatie...

Handig om te weten in deze fase:

X
Zindelijkheid Volhouden Van Begin Tot Einde
Zindelijkheid: volhouden van begin tot einde

Zodra het nieuwe eraf is, verliest uw peuter misschien zijn interesse voor zijn eerder repetitieve taken en weigert hij om mee te werken.
Toch moet u ervoor zorgen dat uw peuter zin heeft om zijn zindelijkheidstraining vol te houden en hem helpen, zodat hij deze belangrijke ontwikkelingsfase met succes doorstaat.
Hier volgen enkele tips om hem te motiveren.

Feliciteer uw kind

Dankzij uw pluimpjes krijgt uw peuter zelfvertrouwen. Als hij zich gewaardeerd en zelfverzekerd voelt, lukt het beter om nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen en boeit het hele proces hem ook meer! Daarom zijn complimentjes zo belangrijk bij zindelijkheidstraining. Natuurlijk spelen ook non-verbale aanmoedigingen zoals knuffels, glimlachjes, een kneepje in zijn hand… een belangrijke rol. Zet niet alleen grote evoluties in de schijnwerpers, ook kleine overwinningen verdienen aandacht. Zo kunt u hem een pluim geven als hij de juiste woorden gebruikt om over het potje te praten, als hij zelf zijn oefenbroekje aantrekt of aangeeft dat hij een schone broek wil na een ongelukje.

Stel een doel voor uw peuter

Kinderen hebben graag een doel voor ogen en zo blijven ze ook gemotiveerd. Zodra hun doel bereikt is, voelen ze dat ze iets belangrijks volbracht hebben en zijn ze blij, zeker wanneer ze een beloning krijgen! Leg uw peuter in het begin kleine uitdagingen voor. Pas als hij zelfverzekerder is en meer op zijn gemak met de oefening, kunt u overgaan op belangrijkere dingen. Oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups® lijken op echt ondergoed en hebben motiefjes die verdwijnen als het broekje nat is. Zo helpen ze kinderen om het onderscheid te maken tussen nat en droog. Stel uw peuter voor om te proberen de tekeningetjes droog te houden. Met dit spelletje krijgt hij er zin in om zichzelf te overtreffen! Later kunt u uw peuter ook motiveren door hem zelf gekozen ondergoed te laten dragen als hij erin slaagt om een bepaalde tijd proper te blijven.

Beloon uw kindje

Beloningen voor de prestaties van uw peuter zijn er te kust en te keur. Een evolutieschema, snoepjes, speelgoed, zijn lievelingseten, een leuk uitstapje, oma en opa of vrienden opbellen om het grote nieuws te vertellen... Veel ouders vinden een schema om aan te vullen met stickers nuttig. Zo kan hun kindje zijn vooruitgang en het beoogde doel zien. Op die manier slaagt u er prima in om kleintjes te motiveren die nog niet rijp genoeg zijn om iets te doen louter en alleen om zelfstandiger te worden. Ukjes zijn dol op stickers en kleven ze maar wat graag op hun schema bij elk stapje in de goede richting. Deze oefening kan hen enorm motiveren en zeker wanneer ze het schema zelf versierd hebben!

Het nieuws delen

Om er zeker van te zijn dat u op koers blijft, brengt u uw omgeving op de hoogte en natuurlijk alle mensen die voor uw kind zorgen. Vertel hoever u staat en wat ze kunnen doen om te helpen. Denk erom dat uw kind standvastigheid nodig heeft de hele zindelijkheidstraining lang: het is dus belangrijk dat volwassenen die op uw kind passen op dezelfde golflengte zitten. Hoe meer vrienden en familie uw kleintje tenslotte feliciteren en aanmoedigen, hoe beter hij gemotiveerd zal zijn! les adultes qui vont le garder

Blijf zelf gemotiveerd!

Niet alle kinderen ontwikkelen zich op hetzelfde ritme. Sommigen zijn al helemaal zindelijk na twee weken, anderen hebben een paar maanden nodig. U komt makkelijk in de verleiding om uw peuter te vergelijken met andere kinderen en om te denken dat alles misloopt omdat het niet zo snel gaat als u wilt. Maar er bestaat niet één “goede” manier om zindelijk te worden en iedereen moet zijn eigen weg zoeken. Hou voor ogen dat uw peuter proper zal zijn als het juiste ogenblik voor hem aangebroken is. Blijf positief!

Een Ritueel Invoeren
Een ritueel invoeren

Een ritueel uitvinden is, een uitstekende manier om uw kind zindelijk te leren zijn. Het is geen geheim: om zo sereen mogelijk nieuwe dingen te leren moeten kinderen het gevoel hebben dat ze in een veilige, vertrouwde omgeving kunnen evolueren. Standvastigheid en herhaling geven kinderen een houvast en vertrouwen.

Aan het begin van de zindelijkheidstraining kunt u samen in boekjes kijken die de overgang naar het potje of de wc illustreren. Over dat onderwerp bestaan er heel wat boekjes in de kinderliteratuur en u vindt er ongetwijfeld die zijn favoriete personages opvoeren! Daarna kunt u uw eigen ritueel invoeren door op vaste momenten van de dag voor te stellen om het potje of de wc te gebruiken, bijvoorbeeld na een dutje of voor de maaltijd.

Hou de vooruitgang van uw peuter bij op een schema om zijn natuurlijke ritme te achterhalen en probeer u aan te passen aan deze belangrijke momenten. Het kan ook verstandig zijn om de zindelijkheidstraining te integreren in uw dagelijkse rituelen, zoals het bedritueel.

Zodra u overschakelt op oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups® is het erg belangrijk dat u ze blijft gebruiken. Uw peuter begrijpt dan dat de luiers definitief opgeborgen zijn. Ja, uw ukje wordt groot en kan binnenkort overschakelen op echt ondergoed!

In afwachting zal hij dol zijn op de oefenbroekjes die hem op een speelse manier het verschil tussen nat en droog bijbrengen met de hulp van hun Disney®-verdwijnprints.

Omdat ze dunner zijn en speciale motiefjes voor jongens en meisjes hebben, vormen de oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups® de ideale overgang voor uw kind totdat het zijn eerste echte ondergoed kan dragen.

Goede gewoonten leren!

  • Moedig uw kindje aan om zijn Huggies® Pull-Ups® zelf aan en uit te trekken, ook al helpt u een beetje..
  • Laat uw peuter proberen om zijn bips zelf af te vegen als u denkt dat hij er klaar voor is, ook al moet hij wat oefenen voor het goed gaat.
  • Kleintjes zijn vaak bang om door te trekken. Leg uit waarom doorspoelen nodig is en waarschuw uw peuter voordat u het doet. Als uw kindje het gewoon is, kan hij zelf doortrekken en dat zal hij snel leuk vinden!
  • Spoor uw kind aan om zijn handjes te wassen na elk bezoek aan het potje of de wc en leg uit dat het belangrijk is om je handen grondig te wassen. Zo krijgen bacteriën en ziektes geen kans.

Geef uw peuter een pluimpje telkens hij slaagt in een fase van zijn zindelijkheidstraining. Voor u het goed en wel beseft, heeft hij het proces onder de knie en gaat hij helemaal alleen naar de wc, zelfs zonder dat u het hem vraagt!

Pipi En Kaka Op Het Potje Leren Doen
Pipi en kaka op het potje leren doen

Bij zindelijkheidstraining lijken peuters in het algemeen eerst makkelijker pipi op het potje te doen. Plassen doe je meestal meteen (zeker als je tot het laatste moment wacht om naar de wc te gaan) en lukt dan ook tamelijk snel en vlot.

Maar kaka doen op het potje is een andere zaak! In sommige gevallen blijkt dat een echte uitdaging en kinderen doen er gewoonlijk langer over om dit te leren. Kaka op een potje of in een luier geeft een totaal ander gevoel en het verschil kan verwarrend zijn voor peuters. Uw kindje had misschien de gewoonte om rechtopstaand of bewegend kaka te doen. Op een potje zitten lijkt dan in het begin oncomfortabel voor sommige kinderen.

Hoe vreemd het ook mag lijken, veel kinderen beschouwen hun ontlasting als een deel van henzelf en begrijpen niet waarom ze kaka door moeten spoelen. Als kinderen bij een vorige poging op het potje moeite hadden door harde stoelgang of als ze schrik hadden omdat er wc-water tegen hun billetjes spatte, dan zijn ze misschien bang om het opnieuw te proberen. Het is mogelijk dat uw peuter zelfs angstig wordt van de pot zelf: met wat geduld en handigheid lukt het u wel om hem te helpen die angst te overwinnen.

Moedig hem eventueel aan om op het potje te gaan zitten met zijn oefenbroekje van Huggies® Pull-Ups® aan en om er kaka in te doen: vergeet niet om hem een pluim te geven voor zijn poging, ook al leidde die niet tot concreet resultaat. Als hij kaka gedaan heeft in zijn oefenbroekje, gooi de inhoud dan in het potje of in de wc en leg hem uit wat je doet en waar het naartoe gaat voordat u hem vraagt of hij wil helpen om de wc door te trekken. Moedig uw peuter zoetjesaan aan om te proberen kaka op zijn potje te doen, geef hem pluimpjes en beloon hem.


Met wat tijd, oefening en geduld slaagt uw kindje erin om zijn potje te gebruiken, zowel voor pipi als voor kaka!

Mijn Peuter Is Bang Van Het Potje Of De Wc Wat Nu
Mijn peuter is bang van het potje of de wc: wat nu?

Uw peuter begint enthousiast aan zindelijkheidstraining, maar wanneer hij op het potje zit, staat hij al snel terug recht. Erger, hij wil er helemaal niet meer op gaan zitten! Geen nood: peuters zijn vaak bang van het potje. Alles is ook zo nieuw voor uw kind. Hier volgen enkele tips om toe te passen. Ze helpen uw peuter om zijn eerste angst te overwinnen.

Zindelijkheidstraining brengt heel wat veranderingen teweeg in het dagelijkse leven van uw kleintje. Niet alleen laat hij het comfort en de zekerheid van luiers achter zich, maar hij moet ook letten en reageren op signalen die aangeven dat hij naar de wc moet. Dat is heel wat voor sommige kinderen en het potje kan dan een bron van stress worden.

Om uw peuter voor te bereiden op deze fase moet u hem laten wennen aan het nieuwe voorwerp. Help hem om het potje te zien als een meubelstuk, zoals alle andere in huis, maar dan speciaal voor hem. Zorg er daarom voor dat hij het potje regelmatig ziet en zet het goed zichtbaar in zijn buurt en niet in een somber hoekje van de badkamer. U kunt ook voorstellen aan uw peuter om zijn beer of pop op het potje te zetten, zodat hij op een speelse manier aan het voorwerp went en ziet dat het geen bedreiging vormt.

Moedig uw kind in het begin aan om op het potje te gaan zitten met zijn oefenbroekje van Huggies® Pull-Ups® aan, zodat hij de bewegingen en het gevoel gewoon raakt zonder druk om ook echt iets in het potje te moeten doen.

Leg uw peuter uit waarvoor het potje dient en lees verhaaltjes voor over zindelijkheidstraining. Zo begrijpt hij dat alle kinderen deze fase meemaken.

Hoe meer hij in contact komt met het potje, hoe minder bang hij zal zijn en hoe normaler hij het vindt om erop te zitten. Stelt u vast dat uw kindje een fobie gekregen heeft voor het potje dat u in huis heeft, dan is het misschien nodig om hem een ander potje te laten kiezen. Hij kan er dan zijn eigen, persoonlijke potje van maken door het te versieren met stickers.

Tegenwoordig vind je alle mogelijke potjes op de markt. Laat hem er eentje uitkiezen in zijn lievelingskleur of met een tekening van zijn favoriete personage: zo krijgt hij zin om het potje te gebruiken. Maar u moet in de eerste plaats rustig en geduldig blijven. Als uw peuter voelt dat u bezorgd of gespannen bent tijdens het proces wordt hij zelf alleen maar angstiger. Met uw steun en aanmoediging komt hij zijn eerste aarzeling makkelijk te boven

Uw Kind Leren Om Hygiënisch Te Leven
Uw kind leren om hygiënisch te leven

Wanneer peuters voor het eerst kennismaken met het potje hebben ze echt hulp nodig om aan dit nieuwe voorwerp en zijn gevolgen te wennen. U speelt natuurlijk een hoofdrol bij het aanleren van een goede hygiëne. Dit leerproces bestaat voor een groot deel uit zelfstandig leren worden.

Wanneer uw peuter geleerd heeft om het potje te gebruiken en de tijd gehad heeft om te wennen aan alle fases van dit leerproces is het tijd om hem alles zelf te leren doen. En dat betekent niet uitsluitend zelf op het potje gaan: om hem echt zelfstandig te maken, moet u hem ook tonen hoe hij helemaal zelf zijn bips kan afvegen en doorspoelen en zijn handjes wassen.

Neem uw tijd

Leren om zelfstandig naar de wc te gaan kost tijd en er is geen sprake van om de zaken te overhaasten. Eenmaal kinderen erin slagen om pipi en kaka op het potje te doen, hebben ze al een flinke stap gezet. Vervolgens eisen dat ze alles helemaal alleen doen, kan niet van de ene op de andere dag.

« Zoals elke belangrijke ontwikkelingsfase verloopt dit proces stap voor stap”, legt dokter Marcy Axness uit, specialist in de ontwikkeling van jonge kinderen. “Als je een kind zelfstandig wil maken, is de gulden regel dat al zijn gerechtvaardigde noden ingevuld moeten zijn. Alleen dan kan het kind zich in alle zelfstandigheid ontplooien. Probeer je een kind daarentegen te vroeg zelfstandig te maken, dan krijg je het omgekeerde effect en beginnen de moeilijkheden », voegt ze toe.

Stap voor stap

Zodra u ziet dat uw peuter vertrouwen krijgt in zichzelf en zijn vaardigheden, verschuift u stilaan naar de achtergrond. U hoeft hem er niet voortdurend aan te herinneren dat hij naar de wc moet wanneer u merkt dat hij zelf weet wanneer dat nodig is.

Natuurlijk moet hij weten dat u er voor hem bent bij de zindelijkheidstraining, maar moedig hem aan om dingen zelf te doen, zodra de gelegenheid zich voordoet. Als u ziet dat hij er klaar voor is, stelt u hem voor om zelf zijn broek en onderbroekje te laten zakken, pipi te doen en zich alleen terug aan te kleden. Om deze taak makkelijker voor hem te maken, kiest u best echt praktische kleding die hij helemaal alleen kan uittrekken en aantrekken. Lukken deze taken hem goed, dan controleert u minder en verlaat u bijvoorbeeld de badkamer wanneer u weet dat uw peuter zich alleen kan redden. Eerst kunt u bijvoorbeeld beslissen om uzelf onzichtbaar te maken wanneer hij zijn handjes wast en hem dit alleen laten doen.

Je eigen bips afvegen is heel wat anders! En blijf liever realistisch in uw verwachtingen... Een meisje kan al snel leren om zich na een plasje schoon te vegen, maar dat is niet het geval voor de grote boodschap, omdat de coördinatie en handigheid van peuters nog onvoldoende ontwikkeld zijn. U kunt in het begin dus gewoon de bips van uw kindje blijven afvegen en dan laat u het zelf proberen. Uw ukje kan misschien wel zelf naar het toilet gaan, maar waarschijnlijk heeft hij nog een tijdje uw hulp nodig bij het afvegen.

.

Mijn Kind Weigert Om Zijn Behoefte Te Doen
Mijn kind weigert om zijn behoefte te doen

Bij zindelijkheidstraining lukt het soms maar moeizaam om peuters kaka te laten doen zonder luier. Sommige kinderen raken makkelijk over hun eerste aarzeling heen, maar anderen doen daar wat langer over.

Een kind kan kaka ophouden om allerlei redenen. Als kaka doen pijnlijk is door constipatie proberen kinderen liever niet opnieuw en houden ze zich in. Wanneer kinderen kaka doen op het potje zijn ze zich meer bewust van wat er gebeurt dan in een luier en sommige kinderen zijn bang om iets te verliezen dat van hen is. Soms wil een kind gewoon alles “onder controle” houden: oudere kinderen hebben graag vat op hun omgeving en door zich in te houden, krijgen ze de indruk dat ze alles beter onder controle hebben. Andere peuters zijn te druk bezig om eraan te denken dat ze naar de wc moeten. Ze gaan zo erg op in hun bezigheden dat ze niet kunnen stoppen of daar gewoon geen zin in hebben.

Constipatie

Om welke reden uw kind zich ook inhoudt, dat kan tot constipatie leiden. Chronische verstopping kan dan weer leiden tot wat men encoprese of fecesincontinentie noemt. Als een kind nog geen regelmatige stoelgang heeft en kaka begint op te houden kan de dikke darm uitrekken en verstopt raken. Het kind verliest dan soms fecale materie of, omgekeerd, raakt verstopt en lijdt pijn als het kaka probeert te doen. De behandeling van encoprese varieert in functie van de oorzaak en gaat vaak gepaard met het gebruik van laxeermiddelen gedurende bepaalde tijd. Daarom moeten ouders advies vragen aan hun kinderarts of huisarts wanneer hun kind kaka lijkt in te houden. De dokter kan dan bepalen of het al dan niet om een medisch probleem gaat en snel een oplossing vinden. Hou er rekening mee dat constipatie ook tot plasongelukjes kan leiden overdag.

Hoe helpt u uw kind om kaka te doen?

Leg duidelijk uit dat ons lichaam elke dag kaka maakt die afgevoerd moet worden.
Laat uw peuter beslissen op welk moment hij naar de wc wil.
Moedig hem aan om op het potje te gaan door hem een kalender of evolutieschema te laten aanvullen met sterren.
Het gebruik van oefenbroekjes zoals Huggies® Pull-Ups® kan uw kind aanmoedigen om kaka te doen en zich niet in te houden.
Zorg dat het potje goed bereikbaar is in een ruimte waar uw kind meestal speelt. In de eerste dagen kan het potje dan als visueel geheugensteuntje dienen.
Vraag uw kinderarts om laxeermiddelen of emollientia (om de ontlasting zachter te maken) voor te schrijven als u vermoedt dat uw kind aan encoprese lijdt.
Help uw peuter om zich te verschonen als hij een ongelukje gehad heeft. Doe het snel, zonder commentaar en verwijten.
Denk erom dat het wat langer duurt om kaka op het potje of de wc te leren doen dan pipi. Wat geduld en veel aanmoediging helpen uw peuter om deze fase door te maken zonder stress.