3 tips om vol te houden

Lees hier hoe jij jouw kind kan aanmoedigen en ondersteunen om zo het vertrouwen en de onafhankelijkheid verder uit te bouwen.

Complimentjes

Complimentjes

Niets werkt beter om je kind zelfvertrouwen te geven dan het geven van complimentjes. Dus om je peuter comfortabel te laten voelen met de nieuwe vaardigheden die het leert en het geïnteresseerd te houden, moedig je peuter aan! Zeg niet alleen: “Wow, goed gedaan!” Maar bekijk in plaats daarvan hoe goed je peuter op het potje heeft geplast. “Ik zie dat je deze keer je plas hebt opgehouden totdat je op het potje zat, heel goed gedaan!” De juiste manier van complimentjes geven stimuleert jouw kind en geeft het meer zelfvertrouwen. Bedenk hierbij dat non-verbale communicatie zoals glimlachen en schouderklopjes net zo belangrijk zijn als hetgeen wat je zegt.

Doelen

Doelen

Om het plezier erin te houden en een gevoel van prestatie te creëren is het goed om doelen te stellen. Zeker als je er een beloning voor geeft. Begin klein en maak de doelen groter naarmate jouw peuter meer zelfvertrouwen krijgt en steeds meer kan. Bijvoorbeeld, stel als doel om het Huggies® Pull Ups® oefenbroekje een middag droog te houden en daarna als doel om een aantal dagen droog te blijven. De beloning hiervoor zou kunnen zijn dat jouw peuter echt ondergoed mag uitkiezen. Download de Huggies® Pull-Ups® voortgangstabel hier

Beloningen

Beloningen

Het is heel goed om je peuter te belonen en daardoor hem aan te moedigen. Kleine beloningen zoals het samen kijken naar een favoriet TV-programma en telefoontjes naar familieleden om het goede nieuws te delen, doen echt wonderen! Stickers op een kalender als een beloning zijn ook erg effectief. Kinderen vinden stickers prachtig en om er een te verdienen om op een voortgangstabel te plakken werkt heel motiverend.


The Right Balance
The Right Balance

Gefeliciteerd, je kindje is overdag zindelijk!

Een hele mooie prestatie van je peuter!
Natuurlijk zullen er nog wel kleine ongelukjes gebeuren,
maar geen paniek, dit is normaal. Als er ongelukjes blijven gebeuren,
lees dan onze artikelen om je verder te helpen

DN Image DESKTOP L HR DN Image PU Mobile 500X267

Droog tijdens de nacht

DryNites® super absorberende pyjamabroekjes bieden onovertroffen bescherming voor de nacht. De broekjes lijken op gewoon ondergoed, zo heeft je kind minder het gevoel een luier te dragen wat goed is voor het zelfvertrouwen en dat helpt om ook ‘s nachts zindelijk te worden.

X
Volhouden Van Begin Tot Einde
volhouden van begin tot einde

Na wat tijd en heel veel oefenen zal uw peuter zelfverzekerder zijn en op het potje gaan om kaka en pipi te doen. Natuurlijk gebeurt er in deze fase af en toe wel een ongelukje en daar hoeft u geen drama van te maken. Integendeel, het is belangrijker dan ooit om uw kind gefocust te houden op de zindelijkheidstraining tot hij alles onder de knie heeft.

Zodra uw peuter goed op weg is met zindelijkheidstraining kunt u meer doen dan hem prijzen voor zijn prestaties. Stel hem voor om samen een evolutieschema bij te houden - u kunt zo’n schema downloaden op de site van Huggies® Pull-Ups® - of beloon zijn successen met kleine cadeautjes, iets lekkers en veel dikke knuffels en pluimpjes. Zo zal uw ukje fier zijn op zijn nieuwe vaardigheden. In deze fase helpen aanmoedigingen uw kind om gemotiveerd te blijven en nieuwe dingen te leren.

Net zoals in vorige fases is het cruciaal om standvastig te blijven. Hou dus vast aan het potjesritueel dat u invoerde. Langzaam maar zeker kunt u dan kleine veranderingen voorstellen die uw kindje nog meer zelfvertrouwen geven.

Help uw peuter om zelfstandiger te worden door hem bijvoorbeeld almaar minder te controleren wanneer hij op het toilet is en leer hem steeds meer dingen zelf doen.

Laat hem nog steeds oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups® dragen en beschouw ze als normaal ondergoed en niet als luiers. Stel hem altijd voor om even naar de wc te gaan, voordat u het huis verlaat of hem aan iemand anders toevertrouwt. Sla deze stap niet over omdat u weet dat zijn kleding beschermd is bij een ongelukje.


Hier volgen enkele tips die helpen om uw kleintje gemotiveerd te houden tot aan het einde van de zindelijkheidstraining!

 • Moedig uw peuter aan om te proberen de grote wc te gebruiken wanneer hij zich op zijn gemak voelt op het potje.
 • Leer uw zoontje om rechtopstaand te plassen voor de wc. Stel hem voor om eventueel een trapje te gebruiken, zodat hij op de goede hoogte staat en zet zijn voetjes een beetje uiteen.
 • Herinner uw dochtertje eraan dat ze haar rokje of jurkje goed moet optillen, zodat het niet in de wc hangt.
 • Leg uw peuter uit hoe hij zich goed moet afvegen en zijn handjes wassen, ook al heeft hij in het begin nog uw hulp nodig.
 • Herinner uw peuter er almaar minder aan dat hij naar de wc moet gaan en laat hem zelf beslissen wanneer hij op het potje wil. Zo leert hij om zelfstandig te zijn.
Eindelijk Proper Dat Verdient Een Feestje
Eindelijk proper: dat verdient een feestje!

Zodra uw kind nog maar zelden een ongelukje heeft overdag, regelmatig wakker wordt met droog ondergoed na een middagdutje en zelfstandig en zelfverzekerd is, kunt u zeggen dat de zindelijkheidstraining rond is. Tijd dus om het succes te vieren!

Proper worden is een fantastische prestatie voor een peuter en hij heeft alle reden om fier te zijn ... en u ook! Om zijn inspanningen en succes te belonen, kunt u hem voorstellen om zelf zijn nieuwe ondergoed voor grote kinderen te kiezen. Opgelet: u loopt het risico dat superheldenslips en prinsessenbroekjes de lade van de kast veroveren!

Er bestaan duizend-en-een manieren om deze grote gebeurtenis te vieren: een lekkere maaltijd, een feestje, een leuk uitstapje, nieuw speelgoed, ... U kunt ook onze zindelijkheidsdiploma’s van Huggies® Pull-Ups® downloaden en uitreiken aan uw potjeskampioen! Hij zal zijn diploma fier ophangen in zijn kamer en dit officiële document tonen aan bezoekers!

Natuurlijk kan er soms nog wel een ongelukje gebeuren, bijvoorbeeld wanneer uw peuter helemaal in zijn spel opgaat of diep slaapt en niet merkt dat hij naar de wc moet. Geen paniek: dat is helemaal normaal als het bij een uitzondering blijft. Maar wanneer er regelmatig een ongelukje gebeurt, kan dat wijzen op een terugval. Is dat zo, lees dan ons artikel over terugvallen voor meer informatie.

Wat Doet U Bij Een Terugval
Wat doet u bij een terugval?

U dacht dat uw ukje eindelijk proper was en plots weigert hij het potje of heeft het ene ongelukje na het andere. Wat is er aan de hand?

Deze hapering onderweg naar zindelijkheid noemt men een terugval. Hoe ontgoochelend en frustrerend een terugval ook kan zijn, zo’n fase is compleet normaal. Hier leggen we uit hoe u uw kind terug op de juiste weg krijgt.

Welke factoren lokken een terugval uit?

Een terugval kan diverse oorzaken hebben en vaak is er stress mee gemoeid. Een bruuske verandering in het dagelijkse leven, een nieuwe opvangregeling, een slechte ervaring op het toilet zoals pijnlijke stoelgang of een standje naar aanleiding van een ongelukje kunnen bij uw kind een terugval uitlokken.

Experts zijn het erover eens dat een van de grote oorzaken van regressie de komst van een nieuw broertje of zusje in het gezin is. Door rivaliteit met een broertje of zusje kan uw oudste zich opnieuw als een baby gaan gedragen om de aandacht te heroveren die de zuigeling ingepikt heeft. Een terugval heeft trouwens vaak tot doel om de aandacht van ouders te trekken, zelfs als er geen concurrentie in het spel is.

Ook een infectie van de urinewegen kan aan de basis van een terugval liggen. Zo’n infectie maakt het immers moeilijk en pijnlijk om de blaas onder controle te houden, wat tot ongelukjes leidt. Wanneer u denkt dat dit het geval is, raadpleegt u een arts.

Terug op de goede weg

Om opnieuw op het goede spoor te geraken, keert u terug naar de basis van de zindelijkheidstraining. Voer de zindelijkheidsrituelen terug in, probeer het moment te vatten waarop uw kind naar het potje lijkt te moeten, herinner hem eraan om naar de wc te gaan tijdens het spelen en geef hem veel complimentjes. Bekijk opnieuw boekjes over zindelijkheidstraining en gebruik beloningen of een evolutieschema om hem zijn successen te tonen, zodat hij fier is op het resultaat. Duurt de regressieperiode langer dan enkele dagen en voelt u of uw kind zich geërgerd door de situatie, dan is het misschien nuttig om terug een tijdje oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups® te gebruiken.

Vanzelfsprekend moet u uw peuter de nodige aandacht schenken, maar let op dat u daarmee niet het omgekeerde effect bereikt. Te veel aandacht schenken bij ongelukjes of een terugval kan de situatie verergeren. Kinderen houden natuurlijk meer van complimentjes dan van standjes. Als ze die keuze echter niet hebben, gaan ze eerder voor negatieve aandacht dan helemaal geen aandacht. Denk daaraan en geef uw ukje een pluim als hij terug op het potje gaat en zijn goede gewoontes terugkrijgt. Probeert hij kaka en pipi te doen zonder resultaat, prijs hem dan toch. En bij een ongelukje doet u uw best om hem te verschonen zonder commentaar, zodat hij niet oppikt dat dit een goede manier is om uw aandacht te trekken.

S Nachts Proper Worden
's Nachts proper worden

Bravo, uw kindje is overdag proper! Dat is een grote stap in de goede richting. Nu is het tijd om ook ’s nachts zindelijk te leren zijn! Vaak leren kinderen dat pas later en duurt het wat langer. Hun blaas moet groot genoeg zijn voor een hele nacht en moet een sterk signaal kunnen doorsturen om uw ukje te wekken als het tijd is om naar de wc te gaan.

Verbied uw peuter niet om ’s avonds te drinken, omdat u nachtelijke ongelukjes wil vermijden. Zo wordt hij ’s nachts niet sneller zindelijk en als hij dorst heeft, raakt hij misschien niet in slaap of wordt hij wakker. Vermijd wel bruisende of cafeïnehoudende dranken die de blaas stimuleren.

Het is totaal nutteloos om uw kindje ’s nachts wakker te maken om op het potje te zitten! U leert hem zo alleen maar om ’s nachts pipi te doen en dat is nu net wat u niet wilt! En laat ons eerlijk zijn: hoe zou u zich voelen wanneer iemand u vraagt om naar de wc te gaan terwijl u volop aan het dromen bent? Leer hem liever om nog een laatste keer te gaan plassen voor hij in bed kruipt.

Het is erg belangrijk dat uw peuter geen schrik heeft om ’s nachts de wc te gebruiken in een noodgeval: controleer daarom of hij zelf uit bed kan en laat een nachtlampje branden om de weg te wijzen.

Om uw kind aan te moedigen in deze laatste fase van de zindelijkheidstraining kunt u hem voorstellen om in zijn kamer een schema op te hangen dat zijn vooruitgang toont. En blijf natuurlijk geduldig: vaak zijn kinderen ’s nachts pas zindelijk rond vijf jaar of later. En als uw nachten te woelig zijn, raadpleeg dan ons artikel dat uitlegt hoe u nachtelijke ongelukjes kunt opvangen! !

Voortzetten Op School
voortzetten op school

Voor het eerst naar de kleuterschool gaan zet het leven van uw kind op zijn kop. Uw peuter moet nieuwe gewoonten aanleren, wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe volwassenen die hem helpen bij zijn dagelijkse taken, zoals schoenveters strikken, in de refter eten en… naar de wc gaan.

Als u de laatste fases van dezindelijkheidstraining nog maar pas achter de rug heeft, bereid u dan voor op een nieuwe uitdaging aan het begin van het schooljaar! Peuters aarzelen niet zelden om de toiletten te gebruiken wanneer ze pas naar school gaan. Hier volgen enkele verklaringen waarom.

Nieuwe gewoonten leren

In de kleuterschool leren kinderen zoveel nieuwe dingen en hebben ze tijd nodig om aan hun nieuwe omgeving te wennen. Kleintjes voelen zich wat overrompeld en begrijpen niet wat ze moeten doen om naar de wc te gaan of aan wie ze kunnen vragen om te helpen. Alles lijkt vreemd en anders dan thuis. Alleen tijd en ervaring kunnen hen helpen om dit moeilijke moment te overwinnen.

Moeheid

De eerste schoolweken kunnen kleintjes uitputten en wanneer ze moe zijn, gebeurt er wel eens een ongelukje. Probeer nieuwe gewoonten in te voeren en uw peuter naar de wc te laten gaan voordat u naar school vertrekt of, omgekeerd, net voor u naar huis terugkeert.

Inhouden

Sommige kinderen gebruiken niet graag onbekende toiletten en houden zich liever in tot thuis. Daardoor voelen ze zich onwel wanneer u hen afhaalt en kunnen ze zich misschien niet meer inhouden tot thuis. Help hen om aan de schooltoiletten te wennen. Ga er samen naartoe en vraag hulp aan iemand van het schoolteam, zodat uw peuter zich safe voelt wanneer u er niet bent.

Enkele zindelijkheidstips als uw kind pas naar school gaat

Maak uw peuter vertrouwd met de toiletten op school en leer hem wat hij moet doen als hij moet gaan.

 • Herinner hem eraan dat de basisregels van de hygiëne ook gelden bij een toiletbezoek op school!
 • Praat gerust met zijn leraar/lerares over uw zorgen, zodat men u kan geruststellen.
 • Overweeg in de overgangsfase om oefenbroekjes van Huggies® Pull-Ups® te gebruiken om ongelukjes te vermijden zonder dat uw kind de zindelijkheidstraining opgeeft.
 • Geef reservekleding en –broekjes mee, mocht er toch een ongelukje gebeuren.
Proper Overdag Proper S Nachts Verschillen
Proper overdag, proper ’s nachts: verschillen?

De meeste kinderen zijn eerst overdag proper en pas later lukt dat ook ’s nachts. In het begin van de zindelijkheidstraining bestaat het doel erin om droog te blijven overdag, want dan kunt u uw peuter te hulp schieten en is hij alerter voor zijn noden.

Maar zindelijkheidstraining houdt niet op bij het slapengaan. Op dezelfde manier waarop kinderen hun blaas overdag leren controleren, moet hun lichaam hen ook ’s nachts leren waarschuwen.

Verschil met bedplassen

Op tweejarige leeftijd voelen de meeste kinderen wanneer hun blaas vol is. Maar pas rond 4 à 5 jaar is hun blaas voldoende ontwikkeld om pipi te doen op vraag.

Overdag leren kinderen stap voor stap het gevoel herkennen dat hun blaas vol is en wat ze dan moeten doen. ’s Nachts slapen kinderen en hebben ze dat besef niet op dezelfde manier.

De meeste kinderen zijn proper voordat hun blaas volledig volgroeid is, maar ze kunnen hun blaas niet altijd volledig ledigen voordat ze gaan slapen. Hun lichaam stuurt ’s nachts niet altijd het signaal door dat de blaas opnieuw vol is.

U moet weten dat ongelukjes ’s nachts niet hetzelfde zijn als bedplassen. Het is heel normaal dat kinderen nachtelijke ongelukjes hebben, omdat ze nog klein zijn en hun lichaam nog een leerproces doormaakt. Kinderen kunnen er twee jaar over doen voordat ze volledig droog blijven ’s nachts en overdag.


Uw houding is uiterst belangrijk

Net zoals bij de zindelijkheidstraining overdag moeten ouders ook een positieve houding hebben ’s nachts. Uw peuter berispen of zelfs straffen bij een ongelukje zal hem niet helpen om sneller proper te worden en kan zijn leerproces zelfs vertragen.

Tips om uw kind ’s nachts zindelijk te leren worden

 • Bereid uw kind goed voor. Om ’s nachts de wc te gebruiken, moet uw kind zich goed op zijn gemak voelen en zonder hulp uit bed raken.
 • Leg een bedzeiltje op bed om zijn matras te beschermen.
 • Moedig uw kind aan om net voor het licht uitgaat nog naar de wc te gaan en ook zodra hij wakker is.
 • Heeft uw peuter een ongelukje ’s nachts, stel hem dan gerust terwijl u hem proper maakt, een nieuwe pyjama aantrekt en schone lakens oplegt, want hij vindt het zelf niet leuk dat hij in bed geplast heeft.
 • Het allerbelangrijkste: blijf geduldig en geruststellend!

Geloof erin, u heeft een flink stuk van de weg afgelegd en als deze laatste mijlpaal achter de rug is, is uw kind zindelijk! Dan moet u alleen nog dit grote succes samen vieren!

Pipi In Bed Geen Paniek
Pipi in bed: geen paniek!

Nu en dan een ongelukje ’s nachts is heel normaal, zelfs wanneer uw kind al lang proper is. Plast uw kind op 5 jaar echter nog regelmatig in bed, dan spreken we over bedplassen. Maar wat is het verschil tussen af en toe een nachtelijk ongelukje en bedplassen? Als een kind de leeftijd heeft waarop de blaas normaal haar volledige capaciteit bereikt, maar nog altijd regelmatig pipi in bed doet, dan spreken we over bedplassen. Nachtelijk bedplassen komt tamelijk frequent voor: 7% van de kinderen tussen 4 en 15 jaar plast meer dan twee keer per week in bed. In een klas van 30 leerlingen lijden er dus waarschijnlijk twee kinderen aan bedwateren.

Men onderscheidt twee types van bedplassen: primaire enuresie, waarbij een kind ’s nachts nog nooit proper geweest is (90% van de gevallen) en secundaire enuresie, waarbij een kind in bed begint te plassen nadat het een lange periode volledig droog gebleven is ‘s nachts. Dit laatste type van enuresie vertegenwoordigt 10% van de gevallen.

Oorzaken van bedplassen

Kinderen kunnen om allerlei redenen bedplassen. De ontwikkeling van de blaas verloopt niet bij elk kind even snel. Soms heeft de enuresie dus te maken met fysiologische onrijpheid. Bedplassen kan ook erfelijk zijn en doorgegeven worden door een ouder of zelfs beide ouders. Kinderen die erg diep slapen, voelen niet altijd dat ze naar het toilet moeten om pipi te doen. Ten slotte kunnen ook moeilijke en stresserende situaties, bijvoorbeeld ruzie thuis of terug naar school gaan, leiden tot een bedplasfase.

Wat doet u in geval van bedplassen?

Bedplassen is vaak moeilijk om mee te leven voor het hele gezin en veel ouders stappen naar een arts om een oplossing te vinden. In de meeste gevallen vormen tijd en geduld de beste remedie om dit probleem te behandelen. Ondertussen geven we hier enkele tips om u te helpen. Verbied uw kind niet om te drinken voor het slapengaan, maar vermijd bruisende en cafeïnehoudende dranken omdat die de blaas stimuleren. Zorg ervoor dat uw kind de gewoonte aanleert om nog eens naar de wc te gaan voor het in bed kruipt. Controleer of uw peuter makkelijk naar het toilet kan 's nachts en installeer bijvoorbeeld een nachtlampje onderweg of benadruk dat hij u altijd om hulp mag vragen. Dwing uw peuter vooral niet om ’s nachts naar de wc te gaan terwijl hij nog niet helemaal wakker is of zelfs nog slaapt: zo leert hij alleen maar om pipi te doen in zijn slaap! Blijf kalm en geruststellend. Uw kind is niet verantwoordelijk voor deze ongelukjes en vindt het zelf absoluut niet leuk dat hij in bed geplast heeft. Voor meer informatie over bedplassen: surf naar www.drynites.be.